VIII. Uluslararası “Asya Çocuk” Spor Oyunları 25 Haziran - 7 Temmuz 2024 tarihleri arasında Rusya Federasyonuna bağlı Saha Cumhuriyeti'nde (Yakutistan) düzenlendi. Rusya Federasyonundan beş takımın yanı sıra 24 yabancı ülkeden çocuk sporcular - üç binden fazla katılımcı yer aldı.

“Asya Çocukları” Uluslararası Spor Oyunları ilk defa 1996 yılında Saha Cumhuriyeti (Yakutistan) İlk Cumhurbaşkanı Mihail Efimoviç Nikolaev'in girişimiyle modern Olimpiyat Oyunlarının 100. yıldönümü onuruna düzenlenmiştir. Kazakistan, Çin, Kore Cumhuriyeti, Kırgızistan, Moğolistan, Tayland ve Rusya'nın çeşitli bölgelerinden 250'den fazla genç sporcunun katıldığı yarışmalar 8 spor dalında (boks, serbest stil güreş, judo, atletizm, uluslararası dama, masa tenisi, okçuluk, satranç) düzenlendi. 224 madalya kazanılmıştır.

Saha Cumhuriyeti (Yakutistan) Cumhurbaşkanı Aysen Nikolayev, Yakutistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Mihail Nikolayev'in çocuk ve gençlik sporlarının gelişimine yaptığı büyük katkıya ve verdiği öneme dikkat çekti.

- “Asya'nın Çocukları” Spor Oyunları, Yakutistan'ın İlk Cumhurbaşkanı Mihail Nikolaev tarafından bizlere ve spor dünyasına kazandırılan manevi ve kültürel değerlerin, aynı zamanda açıklığın ve geleceğe yönelik arzunun açık bir ifadesidir. Günümüzde “Asya'nın Çocukları” dünyanın en büyük çocuk sporları yarışmaları olarak kabul ediliyor. VIII. “Asya Çocukları” Oyunları da Yakutistan'da yıl boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanan Çocuklar Yılının da ana etkinliği haline gelmiştir. “Asya Çocukları” Oyunlarının tüm katılımcılarının barış, dostluk ve karşılıklı saygının gerçek elçileri olacağına inanıyoruz. “Asya'nın Çocukları”, sporun gerçek değerlerinin, birleştirici gücünün bir zaferi olsun" dedi.

Gerçekten de ilk “Asya'nın Çocukları" Uluslararası Spor Oyunları, Yakutistan'ın başkentinin konukları ve sakinleri arasında büyük ilgi uyandırmış ve sporcular tarafından büyük beğeni toplamıştı. Kasım 1999'da dönemin Rusya Federasyonu Hükümet Başkanı Vladimir Putin, Ağustos 2000'de Yakutsk'ta II “Asya'nın Çocukları” Uluslararası Spor Oyunları'nın düzenlenmesi için bir kararname imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Asya'nın Çocukları'nın” çocuk ve gençlik sporları alanındaki en ilginç ve başarılı projelerden biri olduğunu belirtti.

- “Asya'nın Çocukları” yarışmaları her zaman yüksek kalitede bir organizasyon ve profesyonel seviyede düzenlenmekte, çocuk ve gençlik sporlarının gelişimine önemli bir katkı sağlamakta, Olimpik hareketin fikirlerini desteklemekte ve farklı ülkelerin halkları arasındaki dostluğu güçlendirmektedir. Saha Cumhuriyeti'nin (Yakutistan) başkenti, bu tür saygın yarışmaları düzenleme konusundaki sağlam deneyimiyle haklı bir şöhrete sahiptir. Ayrıca bu organizasyon sayesinde çocuklar iyi bir şekilde dinlenebilecek, Uzak Doğu bölgesinin manzaralarını ve eşsiz doğasını tanıyabilecekler. Asya Çocuk Oyunlarının sporcular, konuklar ve Yakutsk şehrinin sakinleri için şenlik havasında bir etkinlik olacağına, adil ve dostça rekabet içinde geçeceğine, parlak zaferler ve rekorlarla ve renkli görüntülerle hatırlanacağına eminim" dedi.

2000 yılından bu yana “Asya'nın Çocukları” kendi bayrağına ve amblemine sahip bir organizasyondur. Asya'nın Çocukları Spor Oyunları Uluslararası Komitesi Başkanı Vladimir Maksimov yaptığı konuşmada, Oyunların günümüzde sadece şampiyonlar değil, ülkelerinin ve bölgelerinin kalkınmasına da katkıda bulunan insanlar yetiştiren ana projelerden biri olduğunu belirtti.

-- VIII. “Asya Çocukları” Spor Oyunları'nın Sloganı: Tek Kıta - Tek Takım. Bizler farklı ülkelerin temsilcileriyiz, ancak arenada adil bir mücadele ve halklar arasında dostluk ortak arzumuz. Eminim ki her birimiz sporun geleceğine ve Asya kıtasının refahına katkıda bulunmaya hazırız. Büyük ve dost “Asya'nın Çocukları” ailemiz her zaman adil rekabet ilkelerine sadık kalacaklar ve şans çocuklardan yana olacak" dedi.

VIII Asya Çocukları Uluslararası Spor Oyunlarının kapanış töreni 6 Temmuz'da Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk şehrinde yapıldı. Genç sporculardan oluşan 30 takım 26 Haziran'dan bu yana 24 spor dalında 239 madalya için yarıştı. Oyunların heyecan verici etkinlikleri Rusya'nın 58 bölgesi de dahil olmak üzere 17 ülkeden 707 hakem tarafından izlendi.

Türkiye Cumhuriyetinden bir kafile de en son 2004 yılında bu organizasyona katılmıştı.