Sosyal hayatın içinde gündelik koşuşturmalarınız esnasında her türlü saldırıya maruz kalabilirsiniz. Bu durumda her bireyin kendisini koruyacak donanımda olmazsa olmaz diyebileceğimiz düzeyde self defans bilgisine sahip olması gerekir. 
Herkesin ağzına pelesenk olan “Self Defans” nedir? Kısaca şöyle tarif etmek mümkün; “Sokakta, elzem olan teknikleri içeren kendini koruma bilgisi” demektir. Hankando, self defans katagorisinde bir mücadele sanatıdır. Her sanatın incelikleri ve öncelikleri olduğu gibi Hankando’nun da incelikleri ve öncelikleri vardır. Bu manada Hankando, kendini koruma sanatıdır. Bu gerçeklik insanın hayatta kalmasını sağlayan önemli bir bakış açısıdır. Çünkü Hankando felsefesinde ve dövüş sanatında, sokakta uygulanabilir geçerliliği olan teknikleri kendisine referans alan bir strateji esastır. 
Sokakta başınıza gelebilecek anlık olaylarda, kolluk kuvvetleri gelene kadar nefsi müdafa ile kendinizi savunabilmelisiniz. Bu durumda yoğun kata ve benzeri programlarla dolu olan salon sporların karmaşık teknikleri inanın sizi kurtarmayacaktır. Bu durumda kendinizi en basit ve hızlıca uygulayabileceğiniz tekniklerle savunmak gerekmektedir. Böyle durumlarda Hankando imdadınıza yetişiyor ve devreye giriyor. Hankando’daki “üç saniye Koridoru” prensibini Hankando Tokata Formun içindeki tekniklerle ile yüzlerce kombine edeceğiniz bir sistem ile, kolayca belayı başınızdan def etmek mümkün. Bir diğer önemli prensip ise “asla hengâmeye karışma!..” Burada hengâmeden kasıt “senin canını tehlikeye sokabilecek sıradan olaylara karışma, seviyesizlik yapma!” demektir. Lakin burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, korkaklık ile cesaret arasında ince bir çizginin varlığıdır. Şecaat ise en ideal duruştur. Ne deli cesareti ne korkaklık, aslolan şecaattir, yani orta yoldur. Hankando lüzumsuz beyefendiliği de sevmez. Lüzumsuz beyefendilik gösterene korkak muamelesi yaparlar. Bu konuda ince ve mükemmel ölçü niteliğindeki önemli değerlendirmeleri Grand Master Hocamız bizzat kendisi vermektedir. 
Zor durumlarda basit ve uygulanabilir tekniklerin yanında uygulayıcısının mental, ruhsal ve psikolojik açıdan önceden hazırlıklı olması her şeyden önemidir. Hankando işte tam da burada devreye giriyor ve “do” felsefesinin engin ve dingin tarafı, kendi kültürümüzden neşet eden psikolojik alt yapımızı kullanarak belirli doktrinler ile işimizi kolaylaştırıyor. Hankando derslerine başladığınızda gündelik hayatta yaşadığınız her türlü stres, gerginlik ve mutsuzluk gibi olumsuz düşünceleri geride bırakma imkânını yakalamış oluyorsunuz. Kültürümüz çok zengin, kahramanlık hikayelerimiz de öyle… Geçmişten tevarüs eden bu bilgi birikimi ve engin kültürden esinlenen Grand Master Hocamız sayesinde kendisinin nev-i şahsına münhasır orijinal ve modern teknikleri bu sayede öğrenmiş oluyoruz. 
Çok kıymetli ceddinin genlerini taşıyan ve o soyun dövüş genlerini barındıran bir Grand Master büyüğümüz var önümüzde. Grand Master Hocamızın teknik kapasitesi o kadar yüksek ki, birçok teknikleri, “bunları herkes uygulayamaz, master düzeyinde teknik adamlar bunları mutlaka öğrensin ve uygulasın…” diyerek bazı teknikleri de zamana yayarak öğreten büyük bir dövüş dâhisi. Fakat şunu açıkça söylemek gerekir ki, onun yüreği ve cesareti tüm bunların üzerinde… Haklı vakar ve heybeti, kararlığından, gücünden ve cesaretinden gelmektedir. Hak bildiği her davada her şeyi göze alabilecek bir duruş sergiler her zaman… Bu haline şahit olan bir kişi olarak, inanın, dedelerinin bile bu duruşuna gıpta ile baktıkları kanaatindeyim. Onun Ruhundaki bu cesaret ve bu kahramanlık, doğuştan gelen fıtri yetenekler tabii ki herkeste yok. Peki biz bu durumda ne yapacağız?” derseniz, işte tam da işin bam teline geldik; Hankando yaparak size gerekli teknikleri öğrendikten sonra cesaret ve şecaat eğitimini sadece Grand Master Şenel İlhan Hocamız verebilir. Burada Hankando’nun Do felsefesindeki kastımızın bir bölümü budur. Söyleyin; hangi okulda bu eğitimler hakkıyla veriliyor!.. 
Birçok organizasyon, sporcu yetişmesinden ziyade madalya dağıtarak başarılarını sergilemek istiyorlar. İnanın o kadar dünya şampiyonu var ki şaşırırsınız…İşin mutfağından yetişen bir antrenör olduğum için yapılan tüm uygulamaları biliyorum. Boşa geçen yıllar ve dövüşmesini bilmeyen sporcular… Bir pazarcının cesaretinden yoksun ve korkaklık psikolojisinin güzel bir kılıfı olan, “aslolan erdemli olmak lazım” düşüncesiyle sıvışmak erdemlilik değildir. Gerçek erdemlilik güçlü olduğu halde affeden cesaretli ve yiğit kişi demektir.
Hankando Federasyonu olarak 2017 yılında yapılan faaliyetlerimizi şöyle sıralamak mümkün. Öncelikle yeni bir federasyon olmamıza karşın, eldeki kazanımlar açısından bakıldığında başarılı bir yılı geride bırakmış olduk. En önemlisi de Hankando Savunma ve Mücadele Sanatının kurucusu Grand Master Şenel İlhan Hocamızın Tokat’ta verdiği seminer, gerçekten tüm Hankando gönüllüleri için mükemmel bir motivasyon oldu. Bu tarihî âna tanıklık eden eğitimci arkadaşlarımız öğrendikleri Hankando Tekniklerini eğitim programı olarak tüm arkadaşlarımıza sundular. Hankando’nun kurucusu Grand Master Şenel İlhan Hocamızın, teknik ve taktik konusunda hassas ve yeterli seviyeye gelmeyen hiç kimseye eğitimci belgesi vermeyeceğini, eğitimci adaylarının kendilerini iyi yetiştirmedikleri taktirde eğitimci belgesi almasının mümkün olmayacağını herkes gayet iyi bilmektedir. Gelinen noktada 2016 ve 2017 yıllarında başka branşlarda siyah kemer seviyesinde 45 eğitimci adayı, Hankando seminer ve eğitim kamplarıyla yetiştirilmiştir. 65 kişiden oluşan adaylar, hakem seminerini tamamlamıştır. 2018 yılında düzenlenmesi öngörülen Hankando Spor Koçluğu ve Antrenörlük sınavı için çalışmalarımız da devam etmektedir. İyi sporcuların yetişmesi için eğitim veren hocaların bilgi ve birikimlerinin üst düzeyde olması gerekir.
Bu arada, Balkanlarda düzenlenen Hankando tanıtım faaliyetleri başarılı bir şekilde gerçekleşti. İstanbul, Ankara ve Tokat illeri yanında Avrupa’nın Stuttgart ve Köln şehirlerinde verilen eğitim seminerleri ile Hankando sporcularının teknik ve taktik becerilerinin gelişmesi için büyük bir çaba harcandı. Seminerler, bizler açısından yoğun teknik ve taktik stratejilerin öğretildiği önemli programlardır.
Grand Master Şenel İlhan Hocamız her fırsatta şöyle söyler; “Benim kurduğum bu sistemin taktikal bölümü kolluk kuvvetlerine yöneliktir. İyi savaşan askerlerimizin ve polisimizin en iyi dövüş sistemlerini bilmesini isterim. Hankando bu milletin gençlerine hediyemdir.” Hankando Federasyonu olarak kolluk kuvvetlerimize yönelik eğitimlerimiz 2018 yılında da devam edecektir.  
Etno Spor hakkında faaliyetlerini yakından takip ettiğimiz sayın Bilal Erdoğan Beyefendi geleneksel sporlara verdiği önemi görüyor ve çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Geleneksel sporlar hakkında bize “Anadolu’nun geleneksel sporlarını popülerleştirmek istiyoruz” diye açıklama yapan Sayın Erdoğan’a Hankanodo Federasyonu olarak geleneksel olarak özel el yapımı bir yatağan kılıcı takdim ettik. Bizim faaliyetlerimizi kendisine sunduk. 
Hankando Federasyonu olarak bize verdiği destekten dolayı kendilerine teşekkür ederiz. Çalışmalarımız tüm hızıyla ve üstün bir gayretle devam ederken, her Hankandosever, bir 
Hankando gönüllüsüdür diyoruz…Tüm hankandoculara selam olsun…