Cumhur Solak/  SENJUTSU DOJO INTERNATIONAL MARTIAL ARTS ACADEMY

Cutman hakkında bilgi verebilir misiniz?
Catman, boks, kickboks veya karma dövüş sanatları maçı gibi tam temaslı bir maçın rauntları arasındaki molalar sırasında bir dövüşçünün fiziksel hasarını önlemekten ve tedavi etmekten sorumlu olan kişidir. Cutmen genellikle şişlik, burun kanaması ve yırtılmalarla ilgilenir. Dövüş sporlarının kuralları, bir dövüşçünün performansını düşürmenin yanı sıra, bu yaralanmaların, sakatlanan dövüşçü için bir kayıp olarak sayılarak, maçın erken durdurulmasına neden olabileceğini öngörmektedir. Bu nedenle Catman, dövüşçü için çok önemlidir ve maçın sonucunda belirleyici bir faktör olabilir.
Cutman ilk olarak, sporcu maça çıkmadan önce bandajlamasını yapıyor. Yani herkesi eşit yapmış oluyor. İkinci olarak el anatomisini bildiği için olası sakatlanma riskini ortandan kaldıracak şekilde sargıyı hazırlayıp bandajlaması gerekiyor. Platformun ya da ringin hemen önünde her sporcuyu kontrol ediyor. Sporcu vücuduna herhangi bir kimyasal sürmüş mü mesela Kick Box’da sıklıkla karşılaşılabilecek bir şey var, eldivenin üstüne BenGay’ı sür, rakip sprocu zaten terli ona vurdukça rakip sporcu gözünü açamasın ya da MMA’ da güreş sistemi yapıyorsunuz bacaklarına BenGay’ı sür rakibin eli kaysın sizi tutamasın. Bu yüzden Cutman onu kontrol ediyor, elbisesi, eldiveni nizami mi diye kontrol etmektedir. Elimizi eldivenin içine kadar sokarız, acaba metal vb. bir şey var mı? Maça çıkarken de vazelinlerini sürüyoruz, herkese tek bir adam sürüyor. Kick Box’da bazen vazelin sürmem lazım fakat sporcu gerek yok diyor fakat bu senin hayatını kurtaracak bir şey gelen darbeyi yumuşatıyor, bunu bile bilmiyorlar. 
Cutman’nin en önemli kısmına geçelim, yaralanan kim var doktordan önce ilk müdahale onlar tarafından yapılıyor.  Kullandığımız bazı kimyasal ve ekipmanlar ile kaşındaki, elmacık kemiğindeki, burnundaki, herhangi bir yerindeki kanamayı durduruyorum ki sporcu bir sonraki raunda çıkabilsin. Çoğu spor karşılaşmasında doktor var, en ufak yarada, buna dikiş atmak lazım diyip hastaneye götürüyor, böyle olunca da maç iptal oluyor. Fakat sporcu belki bu müsabakaya aylardır hazırlanıyor. Çok rastladığım bir şey, sprocuyu tedavi ediyorum bir-iki raund sonra kazanıyor fakat tedavi etmesem o sporcu mağlup olacak.
Örneğin Box’da Anthony Joshua ya da Fury maça çıkarken mutlaka bir Cutman ile anlaşıyor ve yanına alıyor. Bu adamlar sporcunun yanında durmak için çok ciddi rakamlar alıyorlar. Almanya’da maç başına iki ile beş bin dolar arası para alıyorlar. Eğer Amerika’daysanız maç başı on ile yirmi bin dolar arası para alıyorlar. Sebebi şu örneğin Anthony Joshua on iki raund dövüşecek ve on milyon dolar alacak, gözünün kapanmasından veya bir kesikten dolayı bütün hazırlığı ve kazanacağı parayı kaybedecek. İşte Cutman bir sonraki rounda nasıl sağlıklı çıkar ona çalışıyor.
Jacob “Stitch” Duran Cutman kimdir nasıl çıkmıştır?
Jacob “Stitch” Duran, boks ve karma dövüş sanatları dövüşlerinde çalışan profesyonel bir cutman. Meksika kökenlidir ve Planada, California’da büyümüştür. Kickboks sporunu 1974 yılında Tayland’da Hava Kuvvetleri’nde görev yaparken keşfetti. Kuzey Kaliforniya’ya döndükten sonra Fairfield’da bir kick boks okulu açtı ve burada ilk kez cutmanlik üzerine çalışmlar denedi. 1995 yılına gelindiğinde Las Vegas’a göç etmiş, ışıltının cazibesine kapılmış ve çalışmalarına devam etti. Jacob “Stitch” Duran “O kadar çok kesinti görüyorum ki, bu benim için otomatik bir durum” diyor. “
Jacob Duran, “Creed 3”teki rolüyle artık dört Rocky evreni filminde Catman olarak karşımıza çıkıyor. Jacob’ın oyunculuk derslerine de ihtiyacı yoktu. Çünkü O, Tyson Fury ve Klitschko kardeşler gibi büyük ödüllü dövüşçülerin köşesinde çalışmış, profosyonel bir boksör ve MMA dövüşçüsüdür.
Catman Al Gavin de ilklerden değil mi?
Sektördeki en iyilerinden Catman olarak anılan Al Gavin’in kariyer yolculuğu alışılmadık bir şekilde devam etti. Boksör olmak isteyen Gavin, eğitim almak için New York City’deki Stillman’s Gym’e gitmeye başladı. Ringde geçirdiği birkaç yılın ardından hiçbir zaman çok iyi olamayacağını fark etti. Ancak bir dövüşçü olarak ayrılmak, ringlerden ayrılmak anlamına gelmiyordu. 
Dövüşçü olduktan sonra Catman olmaya karar vermek uzun bir yolun yalnızca başlangıcıdır. Ringde öğrendiğiniz becerileri alın ve bunları dövüşen dövüşçülere ve rauntlar arasında tıbbi tedavi gören dövüşçülere uygulayarak birikimleri ile başarılı maçlara imza attı. Dövüşte bir dövüşçüye nasıl davranması gerektiğini her yönü hakkında dövüşçüleri yakından tanıması ile başarıya ulaştı. Gavin, Lennox Lewis’e giden basamakta yer alan isimsiz ön dövüşçüler için yılda yaklaşık otuz dövüş kartı çalışıyor. Yıllar boyunca Oscar De La Hoya, Vito Antoufermo, Bruce Seldon, Kevin Kelley, Junior Jones ve Arturo Gatti ile köşede kaldı.

Peki hocam hangi sistemler Cutman var?
Türkiye hariç her yerde ve sistemde Cutman var. Ben bunu insanlara anlattığım zaman şaşırıyorlar, böyle bir şeyin varlığından haberleri yok. Bu adam çok önemli, sağlık ekibi olmadan maç olmuyorsa, bu adamında olması gerekiyor. Kick Box maçına çıkıyorum, sporcu gözüm yanıyor deyince ben ne sorunu olduğunu anlıyorum. İçerideki hakem neyi kontrol ediyor, dişliği var mı, ip açılmasın diye bandajlamış mı onları kontrol ediyor. Fakat Cutman o işte profesyonel ve neye bakması gerektiğini biliyor. O adam ne yapmış oluyor, turnuvadaki bütün oyunculara eşit davranıyor, bandajından tedavisine kadar herkese eşit davranmış oluyor. Siz beş metre bandaj kullanırken bir diğeri yedi metre bandaj kullanamıyor yani hiçbir sporcu için avantaj ya da dez avantaj oluşmasının önüne geçiyor. Cutman her şeyi standart bir sisteme sokuyor. 
International Cutman Association yani uluslararası Cutman’ler birliği, merkezi İtalya’da.  Siz bir turnuva düzenleyeceğiniz zaman başvuruyorsunuz ve Cutman istiyorsunuz. Onlarda üyeleri içinden ihtiyacınız olan kadar Cutman’i görevlendiriyor. 

Bu çok önemli bir şey, maçlara bir standart getirir.
Tuan Yücel ile karşılaşmıştım ve ondan rica etmiştim. Bu bilinmeyen bir şey ve insanların öğrenmesi gerekiyor. Türkiye’de ki ilk ve tek Cutman benim aslında bir sürü Cutman’nin olması gerekiyor ve her maçta olması gerekiyor ama maalesef yok. 
İyi bir Cutman nasıl olunur?
Öncelikle bu bir tecrübe işi… Eğitim ve zamanla elde edilebilecek bir iş. Dövüş sırasında Catnab, rauntlar arasındaki molalarda herhangi bir şişliği veya kanamayı kontrol etmeye çalışır. atmen doktor olmadıkları ve savaşçıyı tedavi etmek için çok kısa bir süreye sahip oldukları için tedavileri ileri ilk yardım tedavileriyle sınırlıdır.
Dövüşçülerle takılın, eğitmenlere ve dövüşçülere hizmetlerinizi sunun ve bazen, Gavin’in durumunda olduğu gibi, hizmetlerinizi çok az parayla veya hiç para ödemeden sunarken, zanaatınızı bilemek ve mükemmelleştirmek için onlarca yıl harcayın. İtibarınız arama kartınızdır.
Eğer bir Catman olarak iyi iş çıkarırsanız ve öğrenmeye devam ederseniz, daha fazla iş alırsınız ve sonunda profesyonel bir Catman olarak kabul edilirsiniz. Dövüşçülere köşelerinde bir antrenör gibi davranın ve onlara koçluk yapın. Catman dövüşler sırasında rehberlik, motivasyon, bilgi ve bazen tıbbi ilk yardım tedavisi sağlar. Bir antrenör olarak, catman işini nasıl yaptığını izlemek için ön koltuğa sahip olacaksınız çünkü rauntlar arasındaki köşede sadece üç kişiden biri olacaksınız: boksör, antrenör ve Catman kendisi.
Çoğu Catman, mesleklerini çıraklık ve kendi kendine eğitim yoluyla öğrenir.