Ruslan Kutaev / Çeçenistan Eski Başbakanı

Kafkasya denildiğinde tam neresi anlaşılmalı, biraz anlatır mısınız?
Kuzey Kafkasyalılar; farklı dil ve lehçelere sahip, çoğunluğu tarih boyunca birbiriyle kaynaşmış, ortak kültür ve psikolojiye sahip halklardan oluşuyor. Bugünün Kuzey Kafkasya’sı Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan, Çeçenistan, İnguşetya Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya, Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyetleri ile Adige Özerk Bölgesi’nden oluşur. Hint-Avrupa kökenli Osetler dışındaki topluluklar, yerli Kafkas ve Türk halklarından oluşur.
Güney Kafkasya denildiğinde ise Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan gibi bağımsız devletler ile (Azerbaycan’a bağlı) Nahçıvan, Karabağ, (Gürcistan’a bağlı) Acara Özerk Bölgeleri ve (Gürcistan’a karşı savaş yoluyla katılan) Güney Osetya ve Abhazya anlaşılır. Bugünkü tablodan farklı olarak, 19. yüzyıla gelene kadar, henüz büyük çaplı göçler yaşanmadığı için, Gürcistan ve Ermenistan’ın bugünkü sınırları içinde önemli bir Müslüman ve Türk nüfus yaşamaktaydı.
Kafkasya’nın kültürel yapısından bahseder misiniz?
Kafkas halklarının mekanı olan Kafkasya ile Türkiye arasında, tarihî derinlik taşıyan kültürel bağlar vardır. Kuzey Kafkasya bölgesinin, tarih boyunca Hunlar ve Asya Avarları gibi Türk halklarıyla iç içe yaşaması ve bölgenin Hazar İmparatorluğu dönemi boyunca Türk kültür sahasında kalması, bu yakınlığın en kadim sebeplerinden biridir. Kafkasya’nın daha yakın dönemde Altın Ordu Devleti, Kırım Hanlığı, Astrahan Hanlığı gibi Türk-Tatar hanlıklarıyla yakın teması olmuş ve karşılıklı büyük bir kültür alış verişi olmuştur.
Planladığınız spor çalışmalarından bahseder misiniz?
Kafkasya bölgesindeki en iyi sporcuları toplayarak Türkiye’de etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Bunun sebebi kültürel bağlarımızı spor ile güçlendirmek. Zaten bu konu üzerinde çalışmalar yapmaktaydık. Türkiye’nin dinamik gençleri ile bu daha da hız kazanacak.
Benim vazifem uluslararası işleri düzenlemek. Şampiyona düzenlemek istiyoruz. Kafkasya’nın içindeki sporcuları bir araya getirmek istiyoruz.
Mesela Sankt-Peterburg spor federasyonları ile görüşme halindeyiz.
Ukrayna’daki Güreş ve Boks federsyonları ile görüşme halindeyiz. Yunanistan ve Katarda bu davetiyelerimizi gerçekleştireceğiz. 
Özbekistan’dan Dr. Mikhail Kim ile görüşmelerimiz var. Dolayısıyla biz sadece konuşmuyoruz. İşin bizzat içinde aktif olarak mücadelemizi veriyoruz. Amacımız  Türkiye ile Kafkasya’nın kültürel birlikteliğini spor ile canlandırmak.