Spor bakanlığı - Wushu Federasyonu
Wing Chun Branş Sorumlusu
Hasan Mehmet KUYUMCU
Röportaj: Fikret Yiğit
Wing Chun nasıl bir savunma sanatına ne zaman başladınız?
Wing-Chun sanatına üniversite yıllarımda başladım. O zaman bu sanatı çok sevdik ama okul evlilik ve iş hayatı derken zaman zaman ara verdik. Wing-Chun güzelliği de buradan bana göre her defasında kaldığınız seviyeden devam edebiliyorsun. Bizde yıllar sonra hem yönetici olarak hem de sporcu olarak Wing-Chuna devam ediyoruz. Bildiğiniz gibi bu işi hiçbir menfaat gözetmeksizin sevdiğimizden dolayı fedakarlık içerisinde gerçekleştiriyoruz. Uğraşı olarak çok zevkli bir spor ve her yaşa hitap eden bir spor dalı.
Wing Chun ilgi her geçen gün artıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Öncelikle şunu belirtelim ki Wing Tsun bir spor dalından öteye bir sanattır. Derin bir felsefesi vardır. Sanat sabır ister sanat sevgi ister ama neticesi ise güzeldir. Size birçok kazanımlar sunar. Wing Chun pratik, kolay ve direkt bir savunma sanatıdır. Bundan dolayı insanların ilgisini çekmekte ve gençler arasında büyük bir rağbet var.
Wushu Federasyonu Wing Chun branşı neden açıldı. Bize anlatır mısınız?
Bu sanat ilgi artınca tabii ki de Türkiye popüler olmaya başladı. Wushu federasyonu olarak ehil olmayan kişilerin suiistimal etmelerini önlemek amacıyla bu konuya emek vermiş usta diyebileceğimiz tüm hocalarımızı davet ettik. Onların kontrolünde bu sanatın daha çok ilerleyeceğini düşünüyoruz. Neticede olarak zaten onların omuzlarında yükselen bir dövüş sanatı. İşin ustaları onlar, biz ise spor bakanlığına bağlı bir Wushu Federasyonu bünyesinde elimizden gelen desteği onlara sunmak ve ehil olmayanların bu sanata zarar vermelerini önlemek amacıyla çalışmalara başladık. Öncelikle bir yerden başlamak gerekiyordu bizde ilk olarak bize müracaat eden hocalarımız ile başladık. Burada vurgulamam gereken bir nokta var. Wushu Federasyonu Wing Chun branşı tüm hocalarımıza açıktır ve hiçbir organizasyonun arka bahçesi değildir. Kendisini dünyaya kanıtlamış bir çok ustamızın kendisine ait organizasyonları var. Bu fedakâr çalışmalarını takdir ediyoruz ve destekliyoruz. Bunu niçin söylüyorum. Her organizasyonun kendi içeresinde tatlı rekabetleri var. Centilmenlik içeresinde sporun ruhundaki yarışma mantığında bu normaldir. Lakin biz federasyon çatısı altında tüm gruplara eşit mesafedeyiz. Kim hangi organizasyon ile çalışırsa çalışsın bizim için değerlidir. Yeter ki olumlu ılımlı ve çalışkan olsun. Her kim bir bu duvarın yapımına bir tuğla bile koyarsa o bizim için kıymetlidir. Biz kurum olarak hiçbir organizyonun iç işlerine zaten karışmıyoruz. Bizim amacımız gençlerin daha iyi koşullarda spor yapmalarını sağlamak ve ehil hocalar nezaretinde çalışmalarını yürütmelerini sağlamak. Hiç kimse evladını ehil olmayan ve sağlık şartlarına uygun olmayan bir salonda çalışmasını istemez. İstenmeyen bir olay olduğunda bunun sorumlusu kim olacak. Biliyorsunuz bir sanat popüler oldu mu, onu suiistimal eden istismarcılar ortaya çıkar. Bunun önüne geçilmesi için tüm yerli ve yabancı ustalar ile görüşmelerimiz sürüyor. Şunu da gördük her ustanın farklı eğitim metotları var hiç şüphesiz. Biz buna saygılıyız ama wing chun sanatının temelleri tüm dünya da hemen hemen aynı. Wing-Chun’da 3 temel boş el formu, bir tahta adam formu ve iki silahlı form bulunmaktadır. Avrupa da yapılan Wing-Chun ile Geleneksel yapılan Wing-Chun formlarında nüans farklılıkları olabilir. Yapılan imtihanlarda klasik ve Modern wing chun ayrımlara da dikkat ediyoruz. Kimse kusura bakmasın ama içi boş geçmişi olmayan şarlatanlara da müsaade etmeyeceğiz.
Türkiye de geldiği noktayı bize anlatır mısınız?
Wing Chun ile Türkiyedeki tüm muhataplarımıza ile görüşmeler yaptık. Türkiye’deki tüm öğrencilerimizin Federasyonun çatısı altında devletin bize resmi olarak tanımış olduğu imkanları kullanabilmek ve bu sayede sporcular yetiştirebilmek adına bu çalışmaları yapıyoruz. Malum yazın her organizasyonun kendi programları var bunun yanında yaz tatilinin getirmiş olduğu bir rehavet olduğundan hazırlık safhası yapalım ve gerekli görüşmelerimizi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Şimdi geri dönüşlerini almaya başladık. Sifu Murat Kaplan Hocamız vesilesiyle Samual Kwak hocayı İstanbul da ağırladık. Kendilerine Federasyonumuzun plaketlerini takdim ettik. Kendi çalışmalarından bilgi aldık. Hong Kong ve İngiltere de çalışmalarını yerinde görmek için bizleri davet ettiler. Ünlü oyuncu Steven Seagal ile telefonda bizleri konuşturdular. Yeni çevirdikleri wing chun ile ilgili film hakkında bilgi verdiler. Onları Türkiye’ye davet ettik. Bildiğiniz gibi beyazperdeye taşınan sanatlar güncelliğini korumanın yanında büyük bir tanıtım sağlıyor. Yip Man 1 filminin tüm kartografilerini yapan Sifu Samual Kwank hoca yapmış. Sifu Murat Kaplan Donnie Yen Türkiye’ye davet etmişler. Samual Kwank hoca çok mütevazi bir kişi İp Man’ın iki oğlu ile ve tüm öğrencileri ile çalışmış bir hoca bilig birikimi bizim için önemli. Yapılan her çalışmanın müspet geri dönüşleri var. Bununla ilgili tüm camiaya kapımızın açık olduğunu beyan etmiştik ve gerçekten her organisyondaki hocalarımıza eşit mesafedeyiz. Biz sadece belli bir zümrenin temsilciliğini asla yapmıyoruz. Biz göreve başlamadan önce çok az kayıtlı bir grubumuz vardı. Şimdi ise yavaş yavaş büyüme trendine geçti. İlk başlarken doğal olarak gruplar arasında ön yargılar vardı. Zaman içerisinde tanıştıklarında bu ön yargıların ortadan kalktığını gördük. Şu anda önemli aşamalardan geçtik. Artık tanışma faslı bitti. Bizim tanımadığımız ve bilmediğimiz bu işe gönül vermiş kişiler var ise tabii ki onlara da kapımız açık.
Buradaki amacınız tam olarak nedir? Bu konuyu biraz açar mısınız?
Bizim amacımız kim Wing Chun ile uğraşıyorsa onlara gençlik spor bakanlığına bağlı federasyonumuza kaydettirmek istiyoruz. Gençlerimizi spora teşvik etmeliyiz. Bunu yaparken de ehil antrenörler yetiştirmeliyiz ki çocuklarımızı onlara emanet edelim. Bu sayede Wing Chunun kalitesini artırmış olacağız. Yani araya ehil olmayanlar giremeyecekler.
Bu zamana kadar faaliyetlerimiz yoktu. Sistem içine yeni girdiğimiz halde büyük yol kat ettik.
Gürcistan da düzenlenen Avrupa Wushu şampiyonasına katıldık. Orada güzel bir başarı elde ettik ve ülke olarak birinci olduk. Muhtelif kategorilerde önemli dereceler elde ettik. 26 altın ve 50 yakın gümüş ve bronz madalya ile ülkemize döndük. Orada Wing Chun ustalarıyla tanışmak istişare etmek imkânı bulduk.
Çin de önde gelen ustalarla görüşmek nasip oldu. Formlarını gördük sistemi daha iyi anlamamıza yarayan önemli doneler topladık. Bu çalışmaları bir rapor haline getirdik. Türkiyedeki ustalara bu çalışmalarımızı datasını açacağız. Onlarında değerli fikirleriyle bu bilgi birikimimizi evrensel bir hale getireceğiz. Bu yaptığımız çalışmalar esasında geleneksel Wing Chunun evrensel bir anlayışla anayasısını oluşturmuş olacağız. Neticede dünya çapında okulları olan bu işi duayeni büyük ustalarımız var. Avrupa’nın en iyi ustaları gurbetçi olarak giden ailelerin çocukları. Onlar şimdi tüm dünyanın isimlerini bildiği büyük ustalar. Bu ustalar Türkiye’nin kültür elçileri aynı zamanda. Bu konuda devletimiz her alanda bizim yanımızda yeter ki biz bu konuda adımlar atalım. Şu ana kadar büyük bir kesime ulaştık diyebilirim. Burada biz yelpazemizi ne kadar geniş tutarsak o kadar başarılı olacağımıza inanıyorum.
Burada bizim üzerinde hassa olduğumuz konu kim daha iyi hoca konusu asla değil. Organizasyonlar tatlı rekabetlerini reklam ve tanıtımlarını centilmence yapsınlar ama kimse kimseyi kötüleme hakkının olmadığını düşünüyorum. Bir kişi emek vermiş ve bir yere gelmişse onun emeğine saygı duymak durumundayız. İşini doğru yapan tüm organizasyonlara bizim kapımız açık biz tarafsız bir yerde duruyoruz. İşimiz iş yapanın yolunu açmak, iyi iş yapanları teşvik etmek.
Wushu-Türkiye Wing Chun olarak imtihan kriterleri belirlendi mi? Yani sınava girecek öğrencinin seviyesine göre hangi konuları bilmesi gerektiği belirlendi mi?
Tüm branşlarda bu konular belirlidir. Wing Chun olarakta bizim bu konuda çalışmalarımız var.
Kriterleri belirlerken tabii ki ustaların görüşleri bizim için önemli. Birçok konuda farklı anlayışlar var. Dünyadaki örneklerinden de biliyoruz ki Wing Chunun da kendi içerisinde farklı farklı uygulamaları var. Farklılıkları yok etmeden temel konularda belirli kriterler getirilmeli ki bir bu iş kurumsal yapıya dönsün. Burada farklılıkları ayrıştırıcı değil büyük bir avantaj olarak görüyorum. Farklılıkların kültürel zenginlik olarak bize döneceğine inancım tam. Bu sayede her anlayışın temsilcisi olacak içimizde. Wing Chun bu sayede statik değil dinamik bir yapı kazanacak gelişimine devam edecektir.
Son olarak söylemek isteğiniz bri şey var mı?
Özellikle şunu belirtmeliyim ki artık konuşmak yerine lisaslı sporcularımızın sayının artması gerekiyor. Wing Chun yapan bir çok kişinin varlığını biliyoruz ama yeterli sayıda kulüpbümüz yok, lisaslı öğrencimiz yok. Bu konuda eksik görüyorum. Özellikle Wing Chun organizasyonu olan hocalarımız öğrencilerini lisaslı haline getirmeli. Sistem gereği her sporcunun bir kulüp üzerinden lisas alması gerekiyor. Bizim kanunlarımız böyle. Bu uygulamaların amacı hem eğitmenlerin hakkını hem de sporcuların haklarını korumak üzerine hazırlanmıştır. Hiçbir ebevey gözü gibi koruduğu evlatlarını ehil olmayan ve kayıt dışı yerlere götürmek istemez. Artık gerekli konuşmaları tüm tarafalar ile yaptık. Yapmaya da devam edeciğiz. Ama her hoca kendi sporcusunun lisansını çıkartması gerekiyor. Bu öncelikle sporcu sağlığı için önemli ve wing chun camiasının güçlenmesi ve yeni projeler üretmesi için gerekli.
Abdurrahman Akyüz Hocamız Wushu federasyonu bünyesinde sporcunun her zaman yanında olduğunu gösterdi. Wing Chun camiası olarak da bize yapılacak tüm faaliyetlerde yanımızda olduğunu gösterdi. Buradan kendisine teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca Abdurrahman Akyüz Hocamız vefat eden annelerine Allahtan rahmet diliyor.