Türk Sporunun Yeni Yüzü...

Dr. Mehmet Kasapoğlu

Gayretli ve çalışkan antrenör arkadaşlarım. Biliyorsunuz bakanlık olarak iki enerjik ve gayretli çalışma gurubumuz var. Birincisi siz değerli antrenör arkadaşlarım ikincisi Gençlik liderlerimiz… Gittiğimiz her ilde ve yaptığımız her il programında antrenör arkadaşlar ile görüşmeden dertleşmeden ayrılmıyoruz. Gençlerin spora erişimi için, gençlerin yeteneklerinin keşfi için ve onların desteklenmesi için gayret gösteren ve gecesini gündüzüne katan değerli antrenörlerimiz ile her fırsatta birlikteyiz. Ben antrenörlerimiz ile yaptığımız bu güzel buluşmanın halkımız ve gençlerin için önemli olduğu ve onların yarınlarının sporla dolu günleri için hayırlı olmasını diliyorum. Buna inancım tam.
Antrenörlerimiz Gençlik ve Spor Bakanlığın milletimize açılan yüzü ve penceresidir. Sizlerin varlığı gayreti ve enerjisi hem bizler için 80 bin gençlik spor bakanlığı mensupları hem de 85 milyon için öneme haiz.
Sizin de biliyorsunuz spor yalnız spor değil. Sporun fiziki efor gerektiren yönünün ötesinde bazen insanın hayata tutunma biçimidir. Bazen ülkeler arasındaki dostluğu ve diplomasiyi güçlendiren bir dostluk köprüsü bir zeytin dalıdır. Bazen bir insanı ruhen fizikken iyileştiren bir yönü vardır. Bununla birlikte sporcusunun ve takımın başarısıyla mutlu olan ortak bir duygunun vesilesidir. Bunlardan dolayı değerli antrenörlerimizin sayısını artırmak için gayret ediyoruz. Şuan bakanlık bünyesinde 5 bin antrenör arkadaşımız var. Antrenörlerimizi her geçen gün büyütüyoruz ve güçlendiriyoruz. Sizlerin çabası ve sizlerin emekleri bir ülkenin hem bu günü hem de yarınını şekillendiriyor. Sağlıklı ve güç bir toplumun tohumlarını eğitmenlerimizin gayretleri ile atıyoruz. 


Bunları başarabilmek için bakanlığımızın bir spor politikası var. Kısaca bahsetmek istiyorum. Sporculara desteğimiz ilk okul öncesi başlıyor okullarda yetenek taraması ile başlıyor. Sporcu eğitim merkezlerimiz var. Olimpik eğitim merkezlerimiz var. Ayrıca ödül sistemleri ile devam teşviklerimiz devam ediyor. Başarılı sporcularımızı destekleyen Milli sporcu desteğimiz var. Tabi sonrasında milli sporcularımızın beden eğitimi öğretmeni olması, antrenör olması spor müşaviri olması gibi spor politikalarımız var. Tamamen bütüncül bir yaklaşım içeresindeyiz. Bakanlık olarak sporcu yetiştirme noktasında en çok hassasiyet gösterdiğimiz ve temel sorumluluk addettiğimiz konu sporcu yetiştirme sürecidir. Bununla birlikte spora başlama yaşını mümkün olduğunca erken başlama süreci ve bununla birlikte sporun toplumda yerleşik bir kültür haline gelmesi ve ilk okulu bitiren bir çocuğumuzun en az bir branşla ilgili temel motivasyonu kazanarak ilk okuldan mezun olması. Bu yıl bizleri heyecanlandıran ve mutlu eden çalışmaklar var.
İlkokullarda hepinizin içerisinde olduğunuz konu var. Milli Eğitim Bakanlığımız ile İlkokullarda spor eğitim protokolümüz var. Ülkemizin yarınları için milli eğitim bakanlığımız ile imzaladığımız iş birliği protokolü ile ciddi bir mesafe aldığımızı söyleyebilirim. Şuan uygulamaya başladık. Amacımız her öğrenicinin isteği bir branşta eğitim görmesini kapsayan bir anlaşma bu. Toplam 26 branşta faaliyet gösteriyoruz. 2811 okulda başlayan bu eğitimlerimiz neticesinde 300 bin öğrencimiz bu eğitimlere katıldı. Ben bu projenin çok önemeli olduğunu düşünüyorum. Özellikle spor kültürünün yaygınlaşması ve tabana yayılması adına büyük bir adım olarak görüyorum. İlkokulda sprda ve aldığı eğitim branşında temel motivasyonunu kazanan genç “Türk sporunun yeni yüzü olacak” Bu başarının mimarı onları yetiştiren değerli antrenör arkadaşlarımızın başarılarıdır. Bizde bakanlık olarak antrenörlerimizi her bakımdan desteklemek bizim için büyük bir mutluluk duymaktayız. 5500 antrenörlerimize ve branşa özgü uygulama ve bu noktada sizlere güç katacağını düşündüğümüz güçlü bir içerik hazırladık. Mesela çocuk hakları ve sporda çocuk koruma, motor beceri dersi, beceri gelişim spor dalı oyun kuralları özel antrenman bilgisi, spor dalı teknik taktik derslerinin aktarılması gibi birçok konun içinde olduğu bir müfredat hazırladı Bu eğitimler hiç şüphesiz antrenörlerimize büyük katkı sağlayacak. Sporu birlikte güçlendirmeye devam edeceğiz. Spor çok önemli bir olgu... Gençlerimizi yarınlara daha güvenli taşıyacak köprülerden biri. Bunun için gençlik spor bakanlığı olarak gençlere neredeyse bizde oradayız. Çocuklarımıza en yüksek standartlarda hizmet götürerek güçlendirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde devlet politikası olarak artık spora destek veren, teşvik eden, altyapısını en güçlü şekilde tesis eden, insan kaynağına en büyük yatırımı yapan ülkelerden biridir. Bu gurur tablosudur bu bir devrimdir. Bugün ülkemizin neresine giderseniz gidin spor kompleksleri ile alt yapı hazırlanmış durumda. En doğusunda ve en batısında her bir ilimizde güçlü bir alt yapı var. Hiç şüphesiz tesisler çok önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değil işte bunun insan kaynağı ile birlikte düşünmek gerekiyor. Burada devreye yine antrenörlerimiz giriyor. Bu sistemi sizlerle birlikte inşaa etmek istiyoruz. Bu konuda büyük gayretler var. Bu noktada sürdürebilirliği hedeflemek lazım. Tesislerdeki verimliliği 85 milyon insanımızın kullanımına açmamız gerekmektedir.
Çocuklarımız, gençlerimizin kadınlarımızın spor ile buluşması için bu tesislerin çalışması antrenörlerimizin de bu çalışmada sporcular yetiştirmesi gerekmektedir. Ne diyoruz; çocuklar için spor, gençler için spor, kadın odaklı spor, engelliler için spor velhasılı halkımız için spor. Yani her kesimin spor yapabilmesi için adımlar atmamız gerekiyor: İşte burada antrenörlerimiz devreye giriyor. Verdiğiniz antrenmanlar, yaptığınız moral ve motivasyon toplantıları bu tesislerin bir anlam kazanmasına vesile oluyor. Ben tüm antrenörlerimize bu vesile ile bir kez daha gönülden teşekkür ederim. Sağolun arkadaşlar…
Her bir antrenöre arkadaşımız hedefler belirmesi gerekmektedir. Haftalık aylık. Yıllık hedefleri olması gerekir çalıştığım insanlardaki verimliliği nasıl artırırım diyerek hazırlık yapması gerekmektedir. Bizler sizlerdeki bu potansiyelin ve enerjinizin farkındayız. Bu çıtayı daha önemli yerlere birlikte taşıyacağız. Üst üste gelen başarılar ve bu başarıların tesadüf eseri olmadığını biliyoruz. Ve pek çok çalışmaya birlikte imza attığımızı da biliyoruz.
Milli eğitim ile birlikte bu manada spor liseleri oluşturduk. Bu model 31 ilde uygulanmaktadır. 28 branşta olimpik branşta uygulanıyor. Spor alanındaki nitelikli insan kaynağını artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ettireceğiz. Tüm bunları antrenör arkadaşlarımız ile birlikte gerçekleştireceğiz. 
Burada bir fırsatalar başarıya taşımak sizlerin çalışması ile geçekleşmektir. Bu süreçte anne ve babaların ailelerin de bu sürece dahil edilmesi çok önemli ailelerin de rehberliğine ihtiyaç var. Sporda ailelerin gösterdiği özveri çok önemli. Bu manada sporculara ailelerin desteği çok önemli. Bundan dolayı onları moral ve bilgi açısından desteklemek gerekmektedir. Hayati derece önemli olan aileler ile iletişim kurmanız pozitif diyaloglar ile yeni yıldızları keşfetmemizde çok önemli bir açığı kapatmış olacağız. Bilgiyi güncelleyerek gelişmeleri yakından takip etmek, literatürü takip etmek bu anlamda yabancı dildeki kaynakları takip etmek çok önem arz etmektedir.
Bakanlık olarak bu konuda da antrenörlere desteklerimiz var. Diyetisyen, sporcu psikoloğu gibi her konuda desteklerimiz sürmektedir. Sizler bakanlık olarak çalışan ailesinin en dinamik üyesininiz. Size olan güveniz ve size olan desteğimiz bunada tam. 
Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılına yakışır bir şekilde Türk sporunun birlikte en iyi noktaya getireceğiz. 2024 Paris’te ve sonrasında Los Angeles şampiyonlar çıkarmayı hedefliyoruz. Spor kültürünü içselleştirmiş bir toplum olarak yapacağız. Hepimize büyük bir sorumluluklar düşüyor. Biz bu manada antrenörlerimizin özverilerine şahit oluyoruz. Ülkemizi Spordaki çıtayı daha da yükseklere taşıyacağız. Antrenörlerimize muvaffakiyetler diliyorum gücümüze güç kattığınız için… Bütün hayallerimiz sizlere emanettir. Yüzme bilmeyen kalmasın 10 bin pota gibi çalışmalarımız bunlardan sadece birkaçı. Yetenek taraması her biri gece gündüz çalışılması gereken projeler. Bakanlığımız siz antrenörler ile birlikte bir aile olarak. Bu ülkenin umudunu ve sevincini birlikte yürütmenin ve birlikte yüceltmenin gayreti içindeyiz. Bunu da Antrenörlerimiz ile birlikte başaracağız. Halkımızın desteği ile tüm imkanları seferber ederek değerli antrenörlerimiz ile birlikte başaracağız.