Jandarma Özel Harekat Komutanlığı Ankara
Güvenliğin özelleştirilmesi geçişini tüm dünya yaşamakta bir stadyum dolusu insanı devlet birimleri sadece kolluk kuvveti ile sağlaması mümkün değildir ve buna da gerek yok.
Özel güvenlik artık hayatın her alanında yer almakta. Stadlarda, AVM’de, belediyelerde ve özel şirketlerde her yerdeler. Bu doğrultuda güvenliğin temel unsurlarına yönelik 7 farklı soru çerçevesinde güvenlik kavramı tanımlaması yapmıştır. Bizde bu soruları daha iyi güvenlik için soruyoruz:
Kimin/Ne için güvenlik?
Hangi tehditlere karşı güvenlik?
Hangi araçlarla güvenlik?
Hangi değerler için güvenlik?
Ne kadar güvenlik?
Ne pahasına güvenlik?
Ne kadar süreyle güvenlik?
Güvenlik sorununu analiz ederken bu soruları yöneltmek bize farklı unsurları ile güvenliği kapsamlı bir şekilde analiz etmemizi sağlıyor.
Kamu hizmeti veren eğitimsiz özel güvenlik birimleri ile ilgili neredeyse her gün olumsuz davranışlar sergileyen personel haberleri olağan oldu. Karşısındaki insanlara bir suçlu gibi yaklaşıp tartışma sonrası olası bir arbede yaşandığında insanlarda kalıcı hazarlar bırakabildiklerini gözlemlemekteyiz.
Neticede bir AVM kapısındaki güvenlik önleyici bir güvenliktir. Caydırıcılık ve tedbir amaçlı orada bulunan güvenlik için vazifeli kişilerin aşırı davranışları neticesinde kontrolden çıkmasına neden olabilecek davranışları sergilemeleri pekâlâ mümkün. Çünkü suçsuz insanlara suçlu muamelesi yapıldığında verecekleri tepki aşırı olduğunu bir gerçektir.
Kaldı ki sorun çıkartan bir kişiye nasıl müdahale edileceği ise asıl konumuz.
Çok net söylüyorum zarar vermeyeceksin, senin öyle bir yetkin yok. Ne yazık ki güvenliklerin başındaki amirlerin ve patronlarında bu bilinçte olması gerekmektedir. Burada yanlış bir algıyı sizlerle paylaşmam gerekiyor. Askeri güvenlik ile asayişi sağlayan polis güvelik konsepti tamamen birbirinden farklı olduğu gibi özel güvenlik konseptimde tamamen birbirinden farklıdır. Bir iş adamı kendine güvenlik için emekli bir kolluk kuvvetini tercih ediyor. Ne için bu işi bildiği için, evet silah kullanmasını çok iyi bilebilir lakin karşımızdaki halk suçlu değil ve bizim vazifemizde suçlu ile mücadele değil. Karşımızdaki insan sinirli bir vatandaş sadece evine gidecek telaşlı ve sinirli sadece. O kişinin kolunu kırmak ve hastanelik etmek nedir? Yada silahını çekip vuracak mısın?
Burada savunma sanatı dediğimiz şe de tam burada devreye giriyor. Bir güvenlik görevlisi öncelikle kendi canını tehlikeye atmadan karşı tarafın agresif davranışlarını en az hasarla nasıl bertaraf edebilir. Esasında aradığımız soru ve sorun tam da bu…
Güvenlik çalışmalarında hangi konu üzerinde çalışıldığı fark etmeksizin güvenliğin nesnesinin, yani güvenliği tehdit edilenin kim/ne olduğunun tanımlanması en temel gerekliliktir. Güvenliğin tesis edilmesi için kullanılacak araçlar önceki soruların cevapları ile doğru orantılı olmalıdır. Hiçbir Özel Güvenlik şirketi başına olumsuz bir durum gelmesini istemez. Bundan dolayı güvenlik konusu önemli olduğundan self defans eğitimleri mutlaka verilmelidir. Eğitimsiz güvenlik gerçekten büyük bir sorun. Genelde güçlü kuvvetli insanları özel güvenlik yapılması sadece bu özelliklerinden dolayı işe alınması neticesinde kontrolsüz güç başa bela olabilir.
Kimin güvenliği ve güvenliğin kim tarafından sağlandığı sorularına verilen cevaplar ele alınan güvenlik sorunları ile bağlantılı olarak şekillenir.
Bu balamda kişinin kendisini koruması için Grand Master Şenel İlhan Hocamızın geliştirdiği. Hankando savunma ve mücadele sanatı özel güvenlik birimlerine ders vermektedir. Bunun için Çankırı Karatekin Üniversitesinde Güvenlik öğrencilerine semineri verdi. Başarılı geçen seminerde öncelikle öğrencilere karşılaşabilecekleri handikaplar nelerdir bu konuda bilgilendirmeler yapıldı.
Bunun yanında en fazla ihtiyaç olan belediyelerdeki özel güvenliklerin eğitilmesi için Fatih Belediye başkanlığı ile koordineli tüm çalışanlara bir haftalık özel farkındalık eğitimi verildi.