27 Kasım Çarşamba sabahı, Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı operasyon başlatan silahlı muhalif gruplar, çatışmaya bile girmeksizin birçok kenti ele geçirerek 61 yıllık Baas rejimine son verdi. Bu büyük değişimin ardından İsrail ordusu, 51 yıl aradan sonra Golan Tepeleri’nde tampon bölge oluşturmak adına askeri hareketlilik başlattı. Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın talimatıyla gerçekleştirilen bu ilerleyişin “geçici” olduğu ifade edilse de, İsrail ordusunun Şam’ın 25 kilometre güneybatısına kadar ilerlemesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığından açıklama

“İsrail’in, 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz. Suriye halkının uzun yıllardır hasret olduğu barış ve istikrara kavuşma ihtimalinin ortaya çıktığı bu hassas dönemde, İsrail işgalci zihniyetini tekrar sergilemektedir. Suriye’nin egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne desteğimizi kararlılıkla yineliyoruz” 

Jetler havalandı! Sınır ötesinde çok sayıda terörist öldürüldü Jetler havalandı! Sınır ötesinde çok sayıda terörist öldürüldü

İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi

Dün gece saatlerinde İsrail ordusu, Suriye genelinde 250 noktaya yönelik büyük bir hava saldırısı düzenleyerek askeri hedeflere yöneldi. Bu operasyonla birlikte İsrail, başkent Şam’ın 25 kilometre güneybatısına kadar ilerleyerek stratejik hedeflerini güçlendirme adımlarını sürdürüyor. İsrail ordu radyosuna göre, Beşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından dün akşam gerçekleştirilen bu operasyon, “İsrail tarihinin en büyük hava saldırılarından biri” olarak nitelendirildi. Saldırılarla Esed ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim tesisleri ve depolar hedef alındı.Yedioth Ahronoth gazetesinde ise dikkat çeken bir iddia yer aldı: “İsrail, 50 yılı aşkın bir sürenin ardından Suriye’deki tüm hava üslerine saldırı gerçekleştirdi.” Gazete, İsrail’in bu operasyonla, Suriye’de kritik silahları imha ederek stratejik bir avantaj elde ettiğini vurguladı. Operasyonun ardından Suriye genelinde yaklaşık 300 hedefin vurulduğu ifade edilirken, İsrail’in savaş uçakları ve insansız hava araçları kullanarak düzenlediği saldırıların, rejimin zayıflığı sonrası fırsat yakaladığı belirtiliyor.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor

Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın talimatıyla İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde 51 yıl aradan sonra tampon bölgeye giriş yaptı. 1967’den bu yana Suriye’ye ait Golan Tepeleri üzerinde kontrolünü sürdüren İsrail, 1974’te Suriye ile imzaladığı Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması kapsamında oluşturulan silahtan arındırılmış ve tampon bölge sınırlarını ihlal etmeden ilerleme adımlarını sürdürüyor. Netanyahu, Golan Tepeleri’nde yaptığı açıklamada, bu ilerleyişin “geçici bir işgal” olduğunu savunarak gerilimi azaltmaya yönelik mesajlar verdi. İsrail ordusu, bölgedeki asker ve zırhlı araçlarının tampon bölgeye ilerleyişine dair görüntüleri de kamuoyuyla paylaştı. 

Kaynak: rss