TBMM’de görüşülmesi beklenen yeni düzenlemeler, ceza indirimi ve af beklentilerini yeniden gündeme taşıdı.
Binlerce kişi, genel af veya kısmi af çıkıp çıkmayacağına dair haberleri yakından takip ediyor.
Adalet Bakanlığı’nın sürdürdüğü geniş kapsamlı 10. Yargı Paketi çalışmaları, ceza adaleti sisteminde caydırıcılığı artırmaya yönelik önemli maddeler içeriyor.
10. YARGI PAKETİ TBMM GÜNDEMİNDE
10. Yargı Paketi’nin kısa süre içinde TBMM gündemine alınması öngörülüyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 11 Nisan’da yaptığı açıklamada, yeni yargı paketinin yakın zamanda Meclis’te görüşüleceğini ve yaz döneminde hukuk ile idari yargılama süreçlerini hızlandırmayı hedefleyen ikinci bir paketin de sunulacağını ifade etti.
Yeni yargı paketlerinin temel amacı, yargısal süreçleri daha hızlı hale getirmek ve adli teşkilatların kapasitesini güçlendirmek olarak açıklandı.
10. YARGI PAKETİNDE NELER VAR?
10. Yargı Paketi, ceza adaleti ve cezaların caydırıcılığına odaklanan önemli düzenlemeler içeriyor.
Özellikle 2 yıl ve altındaki cezalar için toplumdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atılacak.
Ayrıca, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme süreçlerinde iyileştirmeler yapılması planlanıyor.
Bu düzenlemelerle, denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan sorunların çözülmesi ve tutuklama süreçlerine ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklikler yapılması hedefleniyor.
KOVİD DÜZENLEMESİ GENİŞLETİLİYOR
31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş olanlar, Kovid-19 döneminde uygulanan denetimli serbestlikten faydalanmıştı.
Ancak bu düzenleme, aynı tarihten önce suç işleyen ancak cezası henüz kesinleşmemiş kişileri kapsam dışı bırakmıştı.
Yeni düzenlemeyle, bu kesimin de denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için çalışmalar yapılıyor.
GENEL AF VEYA KISMİ AF ÇIKACAK MI?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir canlı yayında genel af ve kısmi af konusundaki merak edilen soruları yanıtladı. “Genel af ya da kısmi af çıkacak mı?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:
"Kişiye yönelik bir düzenleme, bir iyileştirme söz konusu değil. Mevzuatımızda sürekli birtakım iyileştirmeler yapıyoruz. Mesela 'Hasta hükümlüler cezaevinde ölmesin' diyoruz. Bu insan haklarına aykırı. Bunların bir genel af şeklinde yorumlanması doğru değil. Af gündemde yok."