EKONOMİDEKİ İLERLEME, EĞİTİM VE AHLAK DA DA VAR MI?

Son 12 yılda Türkiye’de, herkesin görüp kabul ettiği bir ekonomik ve fizikî ilerleme var. Bunu herkes kabul ve teslim ediyor. İnkar eden hiç mi yok? Elbette var ve olacaktır. Bakış ve görüşü şaşı olan veya kör olanlar, ya eşyayı hiç göremez veya yanlış görürler. Nasıl ayna oyunu ile şişmanlar zayıf, zayıflar şişman gösterilebilir veya kısa bir şey ayna oyunu ile uzun, uzun bir şey de kısa gösterilebilir, aynen öyle de, Türkiye’ deki son 12 yıllık ekonomik ilerlemeyi de tam tersine görüp yorumlayanlar olabiliyor. Aslında bayağı da keyifli oluyor. Bunların fikir ve yorumlarını dinliyor, gülüyor ve eğleniyoruz. Öyle ya, insana böylesi eğlence de lazım.

Eğitim iyileşti mi? Üniversitelerin adedi arttı; bu elbette artı bir durum, ama kalite yükseldi mi? Uluslar arası sıralamalarda ilk yüze giren üniversitelerimizin adedi arttı mı? Sıralamalarda daha yukarıya tırmanabildik mi? Uluslararası üne sahip ilim adamlarımız çoğaldı mı, ödül alan ilim adamlarımız bizim üniversitelerimizde mi yetişiyor, yoksa başka memleketlerdeki ilim adamlarımız arasından mı çıkıyor. Fikir adamlarımız çoğaldı ve uluslar arası etkileri arttı mı?

Bütün bu sorulara doğru-gerçekçi olarak vereceğimiz cevaplar bu konularda alacağımız notu ortaya çıkartır.

İnsanî değerler açısından bir değerlendirme yapacak olursak … Daha çok İNSAN-I KÂMİL yetiştirebildik mi? İnsanların ahlâkî seviyesi yükseldi mi? İnsanlar arası ilişkilerin kalitesi arttı mı? İnsanlar arası ilişkilerde birbirine tahammül, fedakarlık ve hakkâniyet arttı mı? Yoksa insanlar daha sinirli ve daha mı tahammülsüzleşti. Bencillik, ben merkeziyetçilik ve kibir-büyüklenme ne durumda?

Başarı durumumuzu tesbît ederken bütün yukarıdaki sorulara verebileceğimiz cevaplar önemli.

Bu konularla ilgili örnekleriyle cevapları gelecek yazımızda (inş.) vermeye çalışacağız. Bu arada siz de etrafınıza daha bir dikkatli bakmaya ve doğru cevapları bulmaya çalışın bakalım.

Görelim mevlâ neyler, neylerse güzel eyler.

Selam ve duaalarımla, kalın sağlıcakla. 12 Eylül 2014

Ali YÜKSEL