Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada yayılan "havalimanında rehine" yalanına cevap verdi.
Çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan, "Yaşlı bir kadın Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı" iddiası, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanladı.
Sosyal medyadaki algı oyununa dikkat çeken DMM, "rehine" yalanına ilişkin şu ifadelere yer verdi:
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Yaşlı bir kadın Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı" iddiası doğru değildir.
17 Ocak'ta Van'dan İstanbul Havalimanı'na gelen S.Ç. isimli vatandaşımızın uçağı, 14.26'da piste iniş yapmıştır.
Güvenlik kamerası görüntüleri incelendiğinde iddiaların tamamen asılsız olduğu, uçuş ekibinin yaptığı talep doğrultusunda vatandaşımıza uçaktan inişinden, havalimanı çıkış noktasına kadar gerekli tüm hizmetlerin sağlandığı belirlenmiştir.
14.36'da uçağın körük kapısından çıkışı akabinde S.Ç. 14.44'te tekerli sandalye ile alınmıştır.
Görevliler tarafından 14.51'de bagaj alım salonuna getirilen S.Ç. 15.39'da bagajını almış ve 2 dakika sonra salondan çıkış yapmıştır.
İddiaya konu görüntülerin, 15.42'de bagaj alım salonu önünde kaydedildiği belirlenmiştir.
Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Yaşlı bir kadın Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı" iddiası doğru değildir.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) February 18, 2024
17 Ocak'ta Van'dan İstanbul Havalimanı’na gelen S.Ç. isimli vatandaşımızın uçağı, 14.26'da piste iniş yapmıştır.… pic.twitter.com/4kvBFh8Skb
İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN DE AÇIKLAMA GELDİ
Valilik, 17 Ocak'ta saat 15.00 sıralarında İstanbul Havalimanı'nda yaşanan ve sosyal medyada "Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı" şeklindeki iddialara ilişkin açıklama yayımladı.
TALEP İÇİN BAŞVURUDA BULUNMAMIŞ
Açıklamada, S.Ç. isimli vatandaşın Van'dan İstanbul Havalimanı'na geldiği, bu kişinin ya da yakınlarının, uçağa binmeden önce talepte bulunması gereken Wheel Chair (Refakatlı Tekerlekli Sandalye) hizmeti için başvurmadığı belirtildi.
Yolcunun bu durumunu fark eden uçak ekibinin, Van'dan hareket ederken İstanbul Havalimanı için gerekli talebi yaptığı vurgulandı.
#İstanbul Havalimanı’nda yaşanan ve sosyal medyada “Türkçe bilmediği için havalimanında hizmet alamadı ve 2 buçuk saat rehin kaldı” şeklinde iddialarla paylaşılan olaya ilişkin
— TC İstanbul Valiliği (@TC_istanbul) February 18, 2024
Basın Açıklamamız:
https://t.co/7lcaFS5cmz pic.twitter.com/Dor1OPNrNE
"EN HAFİF TABİRLE ART NİYETLİ!"
Uçuş ekibinin yaptığı talep doğrultusunda vatandaşa uçaktan inişinden, havalimanı çıkış noktasına kadar hizmetin verildiği aktarılan açıklamada, "Yaşlı vatandaşla ilgili çekilen videonun tamamı en hafif tabirle art niyetli olup, devletimiz aleyhine propaganda yapmaktan öte amaç taşımadığı anlaşılmaktadır." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, süreç şöyle anlatıldı:
"TK2751 Van'dan İstanbul Havalimanı'na gelen 1944 doğumlu S.Ç'nin uçaktan iniş süreci şu şekilde gerçekleşmiştir.14.26 uçak piste iner, 14.36 körük kapısındaki uçaktan çıkar, 14.44 tekerli sandalye ile alınır, 14.51 bagaj alım salonuna bırakılır, 15.05 6A bagaj bandı yanına geçer, 15.39 bagajını alır, 15.41 bagaj alım salonundan çıkar, 15.42 bagaj alım salonu önünde video çekilir."