Genel

Bakan Uraloğlu: İstanbul, teknoloji merkezi olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Terminal İstanbul projesi ile İstanbul’un binlerce girişimciye ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacağını vurguladı.

Uraloğlu, “Terminal İstanbul projesi ile İstanbul Atatürk Havalimanımız artık; ülkemizin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkemizin amiral gemisi olacak. İstanbul’un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını sağlayacaktır.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Terminal İstanbul Tanıtım toplantısında konuştu. Terminal İstanbul projesinin İstanbul’u bilişim ve yüksek teknoloji dünyasının önemli bir merkezi haline getireceğini belirten Uraloğlu, “Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, bugün bilgi üretmeyen, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüremeyen ülkelerin gelişmeleri artık mümkün değil. Bunun için dijital toplum olmalı ve dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamalıyız. Dijital toplum, sadece internet erişimine sahip olmayı değil, aynı zamanda dijital becerilere sahip bireylerin ve işletmelerin var olduğu bir toplumu da ifade ediyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, dijital okuryazarlığın da bu noktada son derece önemli olduğunu belirterek, İnternet dünyasında karşılaştığı bilgileri güvenilir kaynaklardan teyit ederek, hakikatin ve gerçeğin peşinde, bilinçli bir kullanıcı olmanın her zamankinden daha hayati bir önem arz etmekte olduğunun altını çizdi.

94 MİLYON İNTERNET ABONESİ

Özellikle Kovid 19 pandemi sürecinde yaşanılan zorluklarda, dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu anımsatan Uraloğlu, “İşe ve okula gitmeden uzaktan eğitim ve evden çalışma gibi yeni kavramlar hayatımıza girdi. Ülkemizin dijital altyapısının gücü sayesinde pandemi sürecini kolayca geride bırakabildik. Ancak süreç herkesin, eşit ve güvenli bir şekilde dijital dünyaya erişim sağlayabilmesi için, daha çok çalışmamız gerektiğini de ortaya koydu. Bu kapsamda da ülkemiz genişbant altyapısının yaygınlaştırılması ve fiber altyapının güçlendirilmesi gibi stratejik adımlarla hizmetlerin daha hızlı ve güvenilir olması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün yaklaşık 19,5 milyonu sabit abone, 74,8 milyonu mobil abone olmak üzere toplam; 94,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaştık” açıklamasında bulundu.

İLK YERLİ VE MİLLİ UYDU YAKINDA UZAYDA

Fiber altyapı uzunluğunu bu yıl 600 bin kilometreye yükseltmeyi planladıklarını ifade eden Uraloğlu, 2028 yılına kadar da bunu 850 bin kilometrenin üzerine çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Ulaştınma ve Altyapı Bakanlığı olarak yerli, milli ve özgün üretime de büyük önem verdiklerini vurgulayan Uraloğlu, “Bir yandan 5G ile ilgili çalışmalarda yerli ve milli çerçevede ilerlerken, bir yandan da 6G teknolojisinin hazırlıklarına başladık” dedi.

Uraloğlu, 5G altyapıları için kritik öneme sahip, 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve yazılım ürünleri geliştirdiklerini belirterek, “Akıllı fabrika uygulamaları, özel endüstriyel mobil şebekeler, 5G destekli çevrim içi uzaktan ameliyat gibi, çok sayıda yenilikçi projeye de imza attık. Yerlilik ve millilik anlamında bu yıl atacağımız önemli bir adım da; Türksat 6A’dır. Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu da yakında uzayda olacak” şeklinde konuştu.

1,6 MİLYAR DOLAR İLE İLK 10 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Geleceğin ihtiyaçlarını iyi tespit eden ülkelerin, bilişim sektöründe de bir adım öne geçebilmek için akıl almaz bir rekabet içinde bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, “Ayrıca devir artık sadece rakiplerinle değil kendinizle de rekabet etme devri.  Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü öyle büyük bir hızla büyüyor ki; bu sektörün 2026 yılında 5,6 trilyon dolar küresel büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Daha çok girişimci çeken, yenilikçi fikirleri elinde tutan, yarının kazananı olacak” dedi.

Bu noktada Avrupa girişimcilik ekosistemi istatistiklerine bakıldığında Türkiye’nin 1.6 milyar ile Avrupa ülkeleri arasında ilk 10 ülkeden biri olduğun belirten Uraloğlu, “Batı dünyasına olan yakınlığımız ve genç nüfusumuzla, Ülkemizin bölgede en büyük üretim ve yatırım merkezi olması hiç de zor değil. Gelişmiş ülkelerle her konuda rekabete girebilmek, bu ülkelerle dünya pazarlarında yarışabilmek için, kamu ve özel sektör şirketlerimizin büyümesi ve dünya pazarlarına daha fazla nüfuz etmeleri gerekir. Bunu gerçekleştirmek için de sadece devletin değil, herkesin bilişime yatırım yapması gerekiyor” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarlar, bulut bilişim, makineler arası iletişim, blok zincir uygulamaları ve yapay zeka teknolojilerinin konuşulduğu zamanlarda Terminal İstanbul projesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, “Bu noktada İstanbul'u dünya çapında bir inovasyon merkezine dönüştürecek ortamı oluşturmak ve iş birliği platformu sağlamak üzere girişimcilik alanındaki eşsiz projelerden biri olan Terminal İstanbul projesiyle, uzun yıllar Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olarak hizmet veren Atatürk Havalimanı; milyonlarca yolcunun bağlantı noktasıyken artık binlerce girişime ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacak. Dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden birine dönüşecek” dedi.

Terminal İstanbul; fiziki şartları, merkezi konumu, hava ulaşımı dahil her türlü ulaşım rahatlığı, Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesinin hemen yanında olması gibi eşsiz avantajlarıyla tüm İstanbul’a hizmet vereceğini vurgulayan Uraloğlu, Toplumda bilim kültürü, teknoloji farkındalığı ve bilim yetkinliğinin gelişeceğini kaydetti.

Uraloğlu, “Özellikle teknoloji tutkunlarını bir araya getiren TEKNOFEST’e de ev sahipliği yapan İstanbul Atatürk Havalimanımız artık; ülkemizin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkemizin amiral gemisi olacak. İstanbul’un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Terminal İstanbul sayesinde yerli üretim ile yüksek teknoloji üreten çok daha fazla küresel markalar çıkacağını belirten Uraloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda güçlü ve kararlı adımlarla ilerliyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye Yüzyılı; Dijitalin, başarının ve bilimin yüzyılı olacaktır. Bu düşüncelerle Terminal İstanbul projesini hayata geçiren Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı, kıymetli ekibini ve diğer tüm paydaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Gençlerimize, girişimcilerimizi, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun.”

"HER YERDE GENÇLERİN HEYECANIYLA KARŞILAŞIYORUZ"

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, 2030 yılına kadar İstanbul'u dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri haline getireceklerini belirterek, "Bu hedefin en büyük adımını da toplamda 400 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak bu devasa alanda atıyoruz" dedi.

Kurum, Atatürk Havalimanı'ndaki Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi Tanıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada, bugün tarihi bir ana şahitlik edildiğini söyledi.

Aylardır İstanbul'un tüm ilçelerinde çalıştıklarını kaydeden Kurum, özellikle Teknopark'ları ve teknoloji üreten sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiklerini, her gittikleri yerde gençlerin heyecanıyla karşılaştıklarını belirtti.

Kurum, Bakanlık yaptığı dönemde Teknopark'ta afetlerle ilgili yaptığı bir konuşması sırasında genç bir girişimcinin yanına gelerek kendi tasarımı olan robot köpeğiyle ilgili bilgiler verdiğini hatırlatarak, bugün alana gelirken de o köpekle karşılaştığını anlattı.

Sese ve ısıya duyarlı, kendi sensörleriyle yön tayinini yapabilen bu robot köpeğin özelliklerini birlikte geliştireceklerini ifade eden Kurum, "Bu köpeğimiz belki bir çok canın kurtarılmasına vesile olacak. İlk yardım ekiplerimize, arama kurtarma ekiplerimize destek olacak." dedi.

Kurum, Türkiye'nin teknoloji ve girişimcilik eko sisteminin adeta altın çağını yaşadığını ifade ederek, "İşte Türk mühendislik harikamız Kaan'ımız, İHA'mız, SİHA'larımız, Bayraktar'ımız süzüldüğü göklerde, gök vatanımızda bizi daima gururlandırıyor. TGC Anadolu'muz mavi vatanımızda bayrağımızı gururlandırıyor. TOGG'umuz vatanımızın her bir karışında göğsümüzü kabartıyor." ifadelerini kullandı.

"TERMİNAL İSTANBUL, İSTANBUL'UN YENİ CAZİBE ALANI OLACAK"

Murat Kurum, İstanbul'un dinamik teknoloji ve girişimcilik ağının acilen harekete geçmeyi beklediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz kararlıyız ve 2030 yılına kadar İstanbul'umuzu dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri haline getireceğiz. Bu hedefin en büyük adımını da toplamda 400 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak bu devasa alanda atıyoruz. 25 bin kişinin aynı anda çalışma imkanı bulacağı Terminal İstanbul'umuz milli teknoloji hamlesi vizyonumuzun temel taşıyıcılarından biri olacak. Terminal binamızı, eskiden uçakların yanaştığı körüklerin bulunduğu alanlarımızı, teknolojik ürünlerin sergilendiği birer salon ve avlu haline getireceğiz."

Terminal İstanbul'un, kentin yeni cazibe alanı olacağını kaydeden Kurum, "Büyük düşüneceğiz. Her yıl binlerce yeni teknoloji girişimcisinin ve buradaki Turcorn'ların Türkiye'den doğmasını hayal edeceğiz ve bunu da gençlerimizle, kıymetli bilim insanlarımızla birlikte başaracağız." diye konuştu.

"ALAN TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK"

Kurum, törende konuşmaların ardından tanıtım programına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Terminal İstanbul'a ilişkin basın mensuplarına bilgi verdi.

Buradaki konuşmasında da alanın teknoloji üssü olacağının altını çizen Kurum, "Böylesi bir tesisi İstanbul'a kazandırıyor olmak bizim için de gurur vesilesi. Nisan ayı itibariyle başlayıp, 6 ay sonra ilk etaplarını açacağımız, 1 yıl sonra da projeyi tamamlayıp İstanbul'a ve Türkiye'ye armağan edeceğimiz Terminal İstanbul hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

ROBOT KÖPEK "ASİL" AFETLERDE KULLANILACAK

Toplantıda, Murat Kurum'un konuşmasında değindiği Jidoka Dog Serisi, "Asil" adı verilen robot köpeği üreten LTC Yazılım ve Ar-Ge Hizmetleri Şirketi'nin kurucusu Murat Bil, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi'nde faaliyet gösteren bir firma olduklarını kaydeden Bil, robot köpeklerle ilgili yazılımlar geliştirdiklerini, afette arama yapabilen, engelli bireylere yardım edebilen, işletmelerde güvenliği sağlayabilen sistemler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Bil, 13 ayda ürettikleri robot köpek Asil'i afetlerdeki arama kurtarmada kullanacaklarını anlattı.

Robot köpeğin 25 metreye kadar sesin nereden geldiğini algılayabildiğini, elektrik kaçağını tespit edebildiğini kaydeden Bil, Asil'in her geçen gün donanımlarını geliştireceklerini dile getirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İstanbul Valisi Davut Gül'ün de katılım gösterdiği toplantıda, sanayi ve teknoloji firmalarının yöneticileri, rektörler ve çok sayıda davetli de yer aldı.