Röportaj Fikret Yiğit

Dünya Etnospor Konfederasyonu, çocukların eğitiminde önemli bir yere sahip olması hasebiyle sportif oyunları da diğer spor dalları kadar önemsediğini gösterdi. 

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından, geleneksel sporların günümüzde yaşatılması ve uzmanlaşması için büyük bir organizasyon düzenlendi. Hankando Spor Magazin ekibi olarak bu etkinliğe katılarak geleneksel sporları var eden kültürel mirası korumayı ve gençlere sevdirmeyi kendimize görev edindik.

Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun Türkiye’deki ilk festivali İstanbul’da yapılmış oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan Etnospor Konfederasyonu Başkanı olarak şunları söyledi: “Biz bu yola çıkarken geçmişimize, kimliğimize, kültürümüze dair unutulmaya yüz tutmuş ve bize unutturulmak istenmiş birçok değerimizin yeniden halkımızla buluşmasını, yeniden popülerleştirilmesini, hak ettiği değeri kazanmasını amaçlıyoruz.”

Türkiye’nin son 15 yılda daha güçlü, iddialı ve istikamet aldığını vurgulayan Erdoğan, “Bunun devam edebilmesi, geleceğe taşınabilmesi ve kalıcı olabilmesi için bizim aynı zamanda kendi kültürel değerlerimizle de kuşanmaya ihtiyacımız var. Geçtiğimiz 100 yılı aşkın süreçte maalesef egemen güçlerin baskılarıyla kendi dilimizden, tarihimizden, kültürel değerlerimizden uzaklaştırılmak istendik. Bunun bir nebze de olsa başarıya ulaştığını maalesef kimse inkar edemez. Ancak şu anda bizler, yakın zamanda 15 Temmuz hadisesinin de ortaya koyduğu gibi geleceğin milleti olarak çok daha iddialı yürüyüş sergileyeceksek, unutulmaya yüz tutmuş dilimizle, edebiyatımızla, sanatımızla, estetik anlayışımızla, sporlarımızla yeniden kucaklaşmak, bunlarla yeniden kuşanmak durumundayız. Ancak bu şekilde kendi genlerimizde olan, binlerce yıldır kendi inanç sistemimizle, kendi değerlerimizle yoğrulduğumuz, tarihe damgasını vurmuş Türk milleti olarak geleceğe damga vurabiliriz.” diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak sadece Türk milletinin değil, ikinci plana itilmiş diğer milletlerin de yok edilmeye çalışılan geleneksel sporlarıyla ayağa kalkmalarını arzu ettiklerini belirten Erdoğan, “Kültürel dengesizliğin, adaletsizliğin ortadan kalkmasının yolu, her milletin kendi değerleriyle bağımsız buluşabilmesi, yürümesiyle mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

ETNO-SPORTİF OYUNLARIN ÖNEMİ

Dünya Etnospor Konfederasyonu, çocukların eğitiminde önemli bir yere sahip olması hasebiyle sportif oyunları da diğer spor dalları kadar önemsediğini gösterdi. Gerek bedensel gerekse zihinsel becerileri geliştiren mangala, misket, halat, kabak, menekşe, çember ve topaç gibi bu oyunlar geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir. Dünya Etnospor Konfederasyonu unutulan bu kültürümüzü yeniden canlandırma gayretiyle sportif oyunların dünya mirasına sunulması için zemin hazırlamakta.

DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU ETNO BİR ETKİNLİĞE İMZA ATTI

Etnospor Kültür Festivali adlı bu etkinlik kapsamında pek çok spor ve sportif oyun, canlı performanslar eşliğinde izleyici ile buluştu. Etkinlik alanını dolaşan Bilal Erdoğan özellikle çocukların oyunlarına iştirak etti ve bilgi aldı. Mütevazı kişiliği ile kendisine soru soran ve fotoğraf çektirmek isteyen halkla ilgilendi. Bilal Erdoğan festival alanında halkın arasında toplumla barışık ve sporcularla iç içe, tüm fuar alanını gezerek sporcuları yakından takip etti.